ISDN
Up ISDN wireless

 

A.       ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ISDN(=Integrated Services Digital Network) αποτελεί ένα σύνολο ολοκληρωμένων ψηφιακών επικοινωνιακών υπηρεσιών. Στόχος του ISDN είναι η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογικής υποδομής (π.χ. δισύρματες χάλκινες καλωδιώσεις) με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από το δίκτυο καθώς και την εισαγωγή νέων με όραμα την βαθμιαία ενοποίησή τους. Συγκεκριμένα επιχειρείται να υπάρχει η δυνατότητα για μεταφορά εικόνας, video και φωνής μέσα από τον ίδιο δίαυλο σε πραγματικό χρόνο και με καλύτερη ποιότητα σήματος, εφόσον τώρα μιλάμε για απόλυτα ψηφιακή μετάδοση.Το ISDN έχει οριστεί από την διεθνή ένωση τηλεπικοινωνιών ITU ως μια αρχιτεκτονική δικτύου που παρέχει απ’άκρου εις άκρον δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας μεταξύ των συνδρομητών με στόχο την ενοποιημένη εξυπηρέτηση ενός μεγάλου φάσματος εφαρμογών. Τα βασικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο PSTN που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι τα εξής:

1.       Πλήρης ψηφιακή μετάδοση , δηλαδή μετάδοση της πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή από τη μια τερματική συσκευή έως την άλλη.

2.       Η σηματοδότηση, δηλ. η χρήση του συνόλου των βοηθητικών για την επικοινωνία σημάτων γίνεται μέσω ενός κοινού καναλιού (Common Channel Signaling)

3.       Η σύνδεση του χρήστη με το δίκτυο δεν είναι μόνιμη και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιεί τις διαθέσιμες υπηρεσίες για όσο διάστημα επιθυμεί. Επίσης όλες οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες από μια και μόνο γραμμή, έναν δίαυλο δεδομένων.

Για να το εκμεταλλευτεί κανείς όσον αφορά στην σύνδεση στο Ίντερνετ πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη τερματική συσκευή για την αποστολή των ψηφιακών σημάτων  από τον υπολογιστή στο τηλεφωνικό δίκτυο ISDN. Η τερματική αυτή συσκευή μπορεί να  λειτουργήσει και ως μόντεμ για αναλογικές γραμμές. Στην πράξη όμως και όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα η τοποθέτηση μιας νέας γραμμής ISDN ή η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας απ'τον ΟΤΕ συνοδεύεται και από την εγκατάσταση της ειδικής συσκευής NetMod , που κατασκευάζεται στη χώρα μας από την εταιρεία Intracom®. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται η αγορά άλλης συσκευής από τον τελικό χρήστη. Επίσης , για την αξιοποίηση των ταχυτήτων που υπόσχεται η τεχνολογία ISDN απαιτείται και η κατάλληλη υποδομή από πλευράς ISP.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μπορούν να διακριθούν σε τρεις τύπους

·          Υπάρχουν δύο πακέτα υπηρεσιών ISDN. Το πρώτο αφορά τις επιχειρήσεις και γενικά κάθε φορέα που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ταχύτητα,χωρητικότητα και αξιοπιστία. Δεν αφορά επομένως τον μέσο χρήστη.

·          Το δεύτερο πακέτο που απευθύνεται στο μέσο χρήστη ονομάζεται Basic Rate Interface (BRI). Το σύστημα αυτό ονομάζεται συχνά και 2Β+D , εφόσον διαθέτει τρία συνολικά λογικά κανάλια μετάδοσης , εκ των οποίων τα δύο B channels(bearer) των 64kbps και ένα D channel(data) των 16kbps. Το κανάλι D στέλνει   σήματα ελέγχου και δρομολόγησης , ενώ τα κανάλια Β στέλνουν σήματα πληροφορίας. Η συνήθης μέγιστη λοιπόν θεωρητική ταχύτητα σύνδεσης αναφέρεται στην αξιοποίηση του ενός Β καναλιού και είναι 64kbps, ενώ αν η υποδομή το επιτρέπει , τότε μπορούμε να πετύχουμε μέχρι και ταχύτητα 128 kbps , με αξιοποίηση και των δύο καναλιών ταυτόχρονα. Αυτό γίνεται με τη χρήση του πρωτοκόλλου Multilink PPP (MP) Ενδέχεται όμως η υποδομή της τηλεφωνικής εταιρείας της οποίας είμαστε παλέτες να μην υποστηρίζει το D κανάλι , με την εργασία του οποίου επιφορτίζεται κάποιο από τα κανάλια B.Για την λειτουργία του καναλιού D περιορίζεται το εύρος ζώνης του χρησιμοποιούμενο για αυτή τη δουλειά καναλιού B κατά 8 kbps , πράγμα που σημαίνει θεωρητικά μέγιστη ταχύτητα των 56 kbps.                  

 

           

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και τις εξελίξεις του ISDN στην Ελλάδα καθώς και σχετικά με απορίες για  την τοποθέτηση και λειτουργία των τερματικών και της καλωδίωσης , επισκεφθείτε την αφιερωμένη σ'αυτό το σκοπό διεύθυνση στο Ίντερνετ:  http://www.isdn.gr/ στην http://www.go-isdn.gr/ και στην http://www.ralphb.net/ISDN/ , η οποία και αποτελεί ένα tutorial για το ISDN.