Το εκπαιδευτικό περιβάλλον «Θαλής» είναι μία εφαρμογή πολυμέσων για τη μελέτη και ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν ένα εύχρηστο, φιλικό προς τον χρήστη και συνάμα αξιόπιστο πρόγραμμα επίλυσης ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Χρησιμοποιώντας κανείς το εκπαιδευτικό περιβάλλον «Θαλής» και έχοντας μόνο βασικές γνώσεις υπολογιστών μπορεί να σχεδιάσει από απλά έως πιο πολύπλοκα ηλεκτρικά κυκλώματα τόσο συνεχούς όσο και εναλλασσόμενου ρεύματος και στη συνέχεια να τα επιλύσει.

Σήμερα ένας από τους πιο βασικούς τομείς χρησιμοποίησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι στην εκπαίδευση, όπου η χρήση των υπολογιστών δίνει νέες δυνατότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό και μόνο το γεγονός προϋποθέτει ότι τα προγράμματα που προορίζονται για την εκπαίδευση θα πρέπει να είναι εύκολα τόσο στην κατανόηση όσο και στην χρήση αφού γενικά απευθύνονται σε άπειρους χρήστες.

Στον τομέα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων παρ’ ότι υπάρχει πληθώρα αξιόλογων προγραμμάτων μελέτης και ανάλυσης, εντούτοις λίγα από αυτά συνδυάζουν την απλότητα και την ευκολία χρήσης με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο να απευθύνεται ακόμη και σε μη πεπειραμένους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο να συμπληρώνει τα βιβλία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων (π.χ., του λυκείου) και να βοηθά τον χρήστη στην κατανόηση της μελέτης και της ανάλυσης των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

Ενα τέτοιο περιβάλλον μπορεί επίσης να βοηθήσει μη πεπειραμένους χρήστες στη γενικότερη εξοικείωση τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εξοικείωση η οποία θεωρείται πλέον απαραίτητο προσόν στην σύγχρονη πραγματικότητα.Το εκπαιδευτικό περιβάλλον «Θαλής» φιλοδοξεί να καλύψει τα κενά αυτά και να κάνει την εκπαίδευση στον τομέα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων πιο εύκολη και παραγωγική διαδικασία. Οντας μια εφαρμογή πολυμέσων προσελκύει τον χρήστη τόσο εμφανισιακά όσο και από πλευράς χρήσης αφού δεν χρειάζεται παρά απλές λειτουργίες για την χρησιμοποίηση του. Ακόμη και αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή ελάχιστες φορές στην ζωή του, δεν θα βρει καμία δυσκολία στην χρησιμοποίηση του «Θαλή». Μάλιστα το γεγονός ότι η ευκολία στην χρήση συνδυάζεται και από πλήρη κάλυψη όλων των απαιτήσεων που μπορεί να έχει κανείς στην μελέτη των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, το εκπαιδευτικό περιβάλλον «Θαλής» καθίσταται ένα "εικονικό εργαστήριο" σχεδίασης και επίλυσης ηλεκτρικών κυκλωμάτων.

Εκτός από το φιλικό περιβάλλον, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο «Θαλής» δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις υλικού (hardware) και λογισμικού (software) για να λειτουργήσει. Eνας σύγχρονος ηλεκτρονικός υπολογιστής (PC) ο οποίος είναι εφοδιασμένος με το λειτουργικό σύστημα Windows 95 είναι οι επαρκείς απαιτήσεις λειτουργίας του.

Το πρόγραμμα "Θαλής" αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. με τη συμβολή των: Καθ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Αν. καθ. Π. Τσανάκα, Δρ. Ν. Κοζύρη, Δρ. Γ. Μανή, Υπ. Δρ. Ν. Βλάσση, Υπ. Δρ. Γ. Ευθυβουλίδη, Ηλ. Μηχ. Γ. Κούβα.

Πίσω στην αρχική σελίδα